Türk Kahvesinin Geçmişinde Gezintiye Çıkıyoruz!

25-10-2019 16:37
Türk Kahvesinin Geçmişinde Gezintiye Çıkıyoruz!

Dünya Kültür Mirası Listesindeki Lezzet

 

Bizim için önemi tartışılmaz, fakat yalnızca bizim için değil, dünya kültürü açısından da Türk kahvesi mühim bir yere sahip. Öyle ki UNESCO Türk kahvesini, "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne aldı.

Türk Kahvesi Geçmişi pek çok kahve tutkunu için merak konusu. Peki, kahve ne zaman ve nasıl kültürümüze girdi?

 

Hikâye Nerede Başladı?

 

Kahve çekirdekleri ilk ne zaman bizim coğrafyamıza ulaştı ve kendine has karakteri olan "Türk kahvesi” ortaya çıktı, kesin olarak bilinmemekte. Bununla birlikte, Türk kahvesinin doğuşuyla ilgili çeşitli olasılıklardan bahsedilebilir.

Ana vatanı Kuzey Doğu Afrika olan kahve bitkisinin çekirdekleri, 1400’lü yıllarda çeşitli işlemlerden geçirilerek içecek olarak tüketilmeye başladı. Yemen’de başlayan bu uygulama, sonrasında Orta Doğu’da yaygınlaşır. Kuvvetli iddia, kahvenin Osmanlı topraklarına, 16. yüzyılda girdiği yönünde. Bazı kaynaklara göre kahveyi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen Valisi olan Özdemir Paşa saraya getirir. Başka kaynaklarda ise Suriyeli iki girişimcinin kahveyi İstanbul’a getirdiği belirtilmekte.

Kahvenin Anadolu topraklarında çok daha eski dönemlerden beri bilindiği ve kullanıldığı da olasılıklar arasında yer alıyor. Mevlana’nın bir beyitinin kaynak olarak gösterilmesiyle, 13. yüzyılda da kahvenin Anadolu’da bulunduğu iddia edilmektedir.

 

Geçmişten Günümüze Korunan Önem

 

1554 yılında İstanbul Tahtakale’de açılan Kivahan kahvehanesi, İstanbul’un ve bütün ülkenin ilk kahvehanesi unvanıyla tarih sayfalarındaki yerini alıyor. O, kimilerine göre, dünyanın da ilk kahvehanesi. Buranın ardından İstanbul’da açılan kahvehane sayısı hızla arttı. Günümüzde olduğu gibi o zamanlarda da kahve içim deneyiminin başrolde olduğu bu mekânlar, sosyalleşme yerleriydi. Tavla oynamak gibi eğlenceli aktivitelerin, günlük ve sanatsal sohbetlerin yapıldığı kahvehaneler, halkın sosyal hayatında önemli bir yer tutuyordu.

Aromasıyla eşsiz olan Türk kahvesinin sunumu ve içimi de bahse değer. Sarayda Osmanlı hükümdarlarına kahvenin hazırlanması ve sunumu büyük bir özenle yapılmaktaydı. Bu iş için kalabalık bir ekip görev alırdı. Tepsisi, kahveye eşlik eden tatlı ikramları, fincanları ve daha fazlasıyla kahve sunumu adeta bir tören havasındaydı.

 

Geleceğe Aktarılacak Kültürel Değer

 

Türk kahvesi geleneği, aynı görkemiyle geleceğe de taşınacak.

Onun şanına yakışır yüksek kalitedeki kahve çekirdekleri, Endofia Premium Türk Kahvesi paketlerinin içinde.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.