Kahve Uykusu Nedir?

02-01-2020 09:45
Kahve Uykusu Nedir?

Kahvenin Canlandırıcı Etkisini Arttırabilirsiniz

 

Öğle saatlerindeyiz. Yemek molasından sonra işler yoğunlaşacak. Bu yoğunluğun üstesinden gelebilmek için önce, yemekle beraber üstünüze çöken rehavetle baş etmelisiniz. Ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz; bir fincan Türk kahvesi veya Filtre Kahve Almak. Peki, kahveden sonra uyuyarak, canlandırıcı kafein etkisini arttırabileceğinizi biliyor muydunuz?

Kahve, elbette içtiğiniz an uykunuzu kaçırmaz. Bu etkiyi gösterebilmesi için içindeki kafein moleküllerinin kana karışıp beyne ulaşması gerekiyor ki kafeinin kana karşıması için kahvenin bağırsaklara kadar ulaşması lazım. Bahsi geçen süreç yaklaşık 20 dakika sürüyor. İşte, o 20 dakikayı uyuyarak veya gözleriniz kapalı halde dinlenerek geçirmek, sizi daha canlı kılacaktır. Nasıl mı?

 

Kahve Sonrası Uyku Verimliliği Nasıl Arttırır?

 

Vücudumuzdaki sistem Güneş’in hareketlerine uyumlu şekilde işler. Buna göre, vücudun bir yan ürünü olan adenozin adlı moleküller, öğle saatlerinde beyindeki reseptörlere bağlanır. Adenozinin beyindeki reseptörlere bağlanması, nöronları yavaşlatıcı etki gösterir. Öğle vaktinde, özellikle de yemekten sonra gelen rehaveti hatırlayın. İşte bu rehavetten, nöronları yavaşlatan adenozinler sorumlu.

Güneş tepedeyken kısa bir uyku, reseptörlerdeki adenozin moleküllerini temizler. Kahve tam da bu noktada devreye giriyor. Uyanıp güne devam ederken, reseptörlere yeniden adenozin bağlanmasını önlemek ya da geciktirmek için öğle uykusundan hemen önce küçük bir miktar kahve içebilirsiniz. Kahvedeki kafein molekülleri, adenozine benzer bir yapıya sahiptir. Kahveyi içtikten hemen sonra, kafein kana ulaşmadan uyuduğunuzda, uykunun adenozinden temizlediği reseptörlere, kafein molekülleri bağlanır. Yani kafein, adenozin reseptörlerini bloke etmiş olur. Bu sayede, uyuşukluk yaratan adenozinler, beyinde bağlanacak yer bulamaz ve uyku sonrası kendinizi çok daha uzun süre dinç hissedersiniz.

Kafein, yapı olarak adenozine benzese de, onun gibi hücre içi sinyal tepkimeleri başlatmadığı için, uyuşukluk hissi yaratmaz.

 

30 Dakikadan Fazla Uyumayın

 

Uykunun 30 dakikadan fazla sürmesi derin uykuya dalmanıza neden olur ve derin uyku döngüsü tamamlanmadan, yani 2 saat geçmeden uyanırsanız, hedeflenen etkiyi elde edemezsiniz. Derin uykunun tamamlanmaması, kişinin kendisini huzursuz hissetmesine yol açar.

2 saat uyuyarak derin uyku döngüsünü tamamlayacak vaktiniz yoksa kahveden hemen sonraki uykunun 30 dakikayı aşmamasına dikkat edin.

 

Uyumak Zorunda Değilsiniz

 

Kafein 20 dakikada kana karışıyor, o yüzden kahveyi içtikten hemen sonra uyku haline geçiş yapmalısınız. Bu, sizin için mümkün değil mi?

Elbette, 20 dakika içinde uykuya dalmak birçok insan için imkânsız. Üstelik çalışanlar için öğle saatlerinde uyumaya uygun bir ortam bulmak da kolay değil. Fakat bu uygulamadan yararlanmak için uyumak zorunda da değilsiniz. Gözlerinizi kapatıp dinlenir halde olmanız da yeterli.

 

Öğleden Sonrasına Dikkat!

 

Uygulamayı öğle saatlerinde yapmaya dikkat edin. Öğleden sonra (yaklaşık olarak 15:00 sonrası) iki fincandan fazla kahve içmek, gece uykusuna zarar verebilir.

 

Ölçüyü Kaçırmayın

 

Bahsi geçen etkinin gerçekleşmesi için kafein etkisini göstermeden uykuya dalmalısınız. Yani, bitirmesi 20 dakikadan fazla sürecek koca bir kupa kahve içmemelisiniz.

Bu uygulama için kahveyi uzun uzun tadını çıkararak da içmemeniz gerekiyor. Unutmayın, 20 dakika sonra kafein, uyku kaçırıcı etkisini gösterecek. Bundan önce uyku moduna geçmiş olmalısınız.

Evet, kararında kahve günü daha verimli geçirmemizi sağlıyor, ama ne derler bilirsiniz; Azı karar, çoğu zarar. Günde üç fincandan fazla kahve içmemeye özen gösterin.

 

Kusursuz Aroma Endorfia’da

 

Günü verimli geçirmek, ana tat katmak, muhataplarınıza şık bir jest yapmak… Kahveyle hepsi mümkün.

Aklınızda olsun, filtre kahve ve Türk Kahvesi Alışverişi için de doğru adres Endorfia.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.